Cu toate ca sunt ambiente care se auto-sustin, terariile inchise au nevoie de o ingrijire minima. Astfel va recomandam sa fiti atenti la cum evolueaza in primele 2-3 saptamani cand se acomodeaza cu ambientul dumneavoastra.
Lumina
Terariul inchis are nevoie de lumina indirecta, si nu se plaseaza in bataia directa a razelor de soare. Cand se afla in bataia soarelui, temperatura din interiorul recipientului creste foarte mult, iar muschiul si radacinile plantelor se pot „coace” ca intr-o sauna.
Temperatura
Recomandam sa amplasati terariul inchis intr-o zona in care temperatura sa nu scada sub 5 grade C si sa nu creasca pentru 30-35 grade C.
Apa
Este normal ca pe peretii vasului terariului inchis sa se formeze condens in timpul zilei, la lumina, dar se resoarbe aproape in totalitate in timpul noptii.
Udati terariul doar cand substratul este uscat iar zona de pietris de la baza este aproape uscata.
Daca pe peretii vasului nu se formeaza condens sau se formeaza doar in strat foarte subtire, atunci este timpul pentru udarea terariului.
Daca se poate, folositi apa plata sau apa statuta (de exemplu apa de la robinet pe care ati lasat-o aproximativ o zi sa stea la aer) la udare. Apa de la robinet contine clor si este mai greu tolerata de plantele din terarii. Desigur, apa de ploaie curata si fara impuritati este o sursa minunata de umiditate pentru plantele din terariu.
Prea multa apa duce la putrezirea radacinilor iar plantele nu vor supravietui.
Prevenirea mucegaiului
Mucegaiul este un semn vizual al excedentului de umiditate in interiorul terariului inchis.
In primul rand, inlaturati capacul recipientului si lasati-l sa respire aer ambiental pentru cateva zile. Circulatia de aer va reduce si umiditatea din interior. Apoi, luati o bucata de vata inmuiata in apa sau apa oxigenata si inlaturati cu grija mucegaiul de pe plante, frunze, pietre, decoratiuni. Schimbati des bucata de vata pentru a nu imprastia si mai mult mucegaiul. In cazul in care este prea dificil sa-l inlaturati de pe unele plante, taiati zonele afectate sau scoateti planta din aranjament.
Crestere si frunzele uscate
Este normal ca unele frunze sa se usuce si sa cada. Nu trebuie sa va temeti, este un pas natural in evolutia plantei! Indepartati-le taindu-le cu grija. Sau le puteti lasa in terariu pentru a deveni ingrasamant pentru celelalte plante.
De asemenea, este normal ca plantele sa creasca. Puteti tunde plantele cu o forfecuta astfel incat sa pastreze o forma armonioasa.
Curatarea vasului
La nevoie, exteriorul vasului terariului inchis se curata de praf cu o bucata de vata umezita cu spirt si apoi se sterge cu un servetel de hartie sau o carpa moale.
Reimprospatez, reconfigurez si curat terarii Terraria realizate anterior. Pentru detalii, va rog sa completati formularul de comanda sau cel de contact , sa ne contactati pe facebook sau instagram.